20 ┼×ubat 2019 ├çar┼čamba

NASA, astronot adaylar─▒na m├╝lakatta sordu─ču sorular─▒ yay─▒mlad─▒

Amerikan Havac─▒l─▒k ve Uzay Dairesi (NASA), yeni d├Ânemde Mars'a gidecek olan ekibi ┼čimdiden haz─▒rlamak i├žin d├╝─čmeye bast─▒. NASA’nin astronot adaylar─▒na m├╝lakat esnas─▒nda sordu─ču sorular yay─▒mland─▒.
Amerikan Havac─▒l─▒k ve Uzay Dairesi (NASA), yeni d├Ânemde Mars'a gidecek olan ekibi ┼čimdiden haz─▒rlamak i├žin d├╝─čmeye bast─▒. NASA’nin astronot adaylar─▒na m├╝lakat esnas─▒nda sordu─ču sorular yay─▒mland─▒.

16 sorudan olu┼čan bu mini testle; adaylar─▒n fizik bilimi bilgisi ve NASA hakk─▒ndaki genel k├╝lt├╝rleri sorgulan─▒rken, ak─▒l y├╝r├╝tme teknikleri ve psikolojik y├Ânelimleri ile ilgili bilgi ediniliyor.
Amerikan Havac─▒l─▒k ve Uzay ─░daresi(NASA)’nin astronot adaylar─▒na m├╝lakat esnas─▒nda sordu─ču sorular ┼č├Âyle:
1. E─čer bir nesne hareket halindeyse, ne t├╝r bir enerjiye sahiptir? | A. Metabolik enerji B. Potansiyel enerji C. Kinetik enerji D. Manyetik enerji
2. Einstein’─▒n ├╝nl├╝ denkleminde "c" sembol├╝ hangisine denk gelmektedir? | A. Y├╝k B. Karbon C. I┼č─▒k h─▒z─▒ D. Yo─čunluk
3. “Enerji” ile ilglili a├ž─▒klamalardan hangisi do─čru de─čildir? | A. Yok edilebilir B. Transfer edilebilir C. Depolonabilir D. Da─č─▒t─▒labilir
4. “Nebula” nedir? | A. Gen├ž bir G├╝ne┼č sistemi B. Y─▒ld─▒z k├╝mesi C. Toz ve gaz bulutu D. Bir t├╝r kara delik
5. Gezegen: Mars – Kuma┼č:? | A. Esnek B. Kot C. Pantolon
6. ├çocuklar “kre┼č” olarak tan─▒mlan─▒rsa, “ergenler”i hangisi kar┼č─▒lar?A. Gen├žlik B. Lise C. Gen├ž yeti┼čkin
8. “─░la├ž” ve “Hastal─▒k” aras─▒ndaki ili┼čki hangisinde vard─▒r? | A. Hukuk-Anar┼či B. A├žl─▒k-Susama C. Sevgi-Hazine
9. Uzay istasyonunda yang─▒n ├ž─▒kt─▒─č─▒ zaman yapaca─č─▒n─▒z ilk ┼čey nedir? | A. Oksijen maskesi takmak B. Kontrol merkezini aramak C. Yang─▒n─▒ s├Ând├╝rmeye ├žal─▒┼čmak D. Yang─▒n alarm─▒ ├žal─▒┼čt─▒rmak ve bulundu─čum yerden ayr─▒lmak
10. Bir asans├Ârde tan─▒mad─▒─č─▒n─▒z 10 ki┼či ile birlikte mahsur kald─▒─č─▒n─▒z─▒ ve bu insanlar─▒n giderek daha fazla panik olmaya ba┼člad─▒─č─▒n─▒ d├╝┼č├╝n├╝n. B├Âyle bir durumda ne yapars─▒n─▒z? | A. Herkesi asans├Ârden ├ž─▒karmak i├žin mant─▒kl─▒ bir yolun olup olmad─▒─č─▒n─▒ ara┼čt─▒r─▒r─▒m B. G├Âzlerimi kapat─▒r─▒m ve sakin olmaya ├žal─▒┼č─▒r─▒m. Yard─▒m─▒n gelece─čine inanc─▒m tam olur C. En fazla stres yaratan insanlar─▒ sakinl┼čtirmeye ├žal─▒┼č─▒m D. Olduk├ža y├╝ksek bir sesle ├ž─▒─čl─▒k atar─▒m
11. Ay’a yap─▒lan bir yolculuk esnas─▒nda, siz ve ekibinizin ana gemiden 320 km uzakl─▒kta kaza yapt─▒─č─▒n─▒ ve buraya y├╝r├╝yerek gitmek zorunda oldu─čunuzu farz edin. B├Âyle bir durumda, oksijen tank─▒n─▒z haricinde, yan─▒n─▒za alman─▒z gereken en ├Ânemli ┼čey nedir? | A. Kibrit kutusu B. Sinyal fi┼čekleri C. 20 litre su D. ─░lk yard─▒m ├žantas─▒
12. Mars’ta uzayl─▒ hayat─▒ oldu─čunu ke┼čfettiniz ve gemiye buradaki ya┼čama dair bir ├Ârnek getirdiniz. Bundan sonra izlemeniz gereken yol nas─▒l olmal─▒d─▒r? | A. Laboratuvarda test edilebilmesi i├žin D├╝nya'ya g├Ânderirim. B. M├╝rettebatla temas etmemesi i├žin ├Ârne─či izole ederim. C. Vakit kaybetmeden testlere ba┼člar─▒m D. Kontrol merkezini arar─▒m
13. NASA’n─▒n hangi uzay meki─či u├žu┼čuna 73 saniye kala patlam─▒┼č ve olay sonucunda i├žinde bulunan t├╝m astronotlar ├Âlm├╝┼čt├╝r? | A. Explorer B. Challenger C. Galileo D. Saturn V
14. Ay'a giderek ba┼čar─▒ya ula┼čan ilk Apollo g├Ârevi hangisiydi? | A. Apollo 10 B. Apollo 11 C. Apollo 12 D. Apollo 13
15. NASA'n─▒n slogan─▒ nedir? | A. Yar─▒n─▒n gelece─či i├žin B. Sonsuzlu─ča ve ├Âtesine C. Hepimizin yarar─▒ i├žin D. ─░leriye ve yukar─▒ya
16. Uluslararas─▒ Uzay ─░stasyonu'nda ayn─▒ anda ka├ž astronot ya┼čayabilir? | A. 6 B. 10 C. 15 D. 20

CEVAP ANAHTARI

1)C 2)C 3)A 4)C 5)B 6)B 7)C 8)A 9)D 10)C 11)C 12)B ve A 13)B 14)B 15)C 16)A

Burberry 'intihar ├ža─čr─▒┼č─▒ml─▒' tasar─▒m i├žin ├Âz├╝r diledi

─░ngiliz l├╝ks giyim markas─▒ Burberry, Pazar g├╝n├╝ Londra Moda Haftas─▒'ndaki bir defilede sergilenen ve intihar ├ža─čr─▒┼č─▒m─▒ yapt─▒─č─▒ ├Âne s├╝r├╝len k─▒yafet i├žin ├Âz├╝r diledi.
┼×irket CEO'su Marco Gobbetti, Liz Kennedy adl─▒ mankenin "─░ntihar moda olamaz" diyerek Instagram'da payla┼čt─▒─č─▒ mesajdan sonra ba┼člayan tart─▒┼čmalar ├╝zerine, bu tasar─▒m─▒ sonbahar-k─▒┼č koleksiyonlar─▒ndan kald─▒rd─▒klar─▒n─▒ a├ž─▒klad─▒.

Burberry'nin Yarat─▒c─▒ Direkt├Âr├╝ Riccardo Tisci de, benzer bir ├Âz├╝r mesaj─▒ yay─▒mayarak "Tasar─▒m ger├žekte denizcilik temas─▒ndan esinleniyor ancak hassas davranmad─▒─č─▒m─▒z─▒ anl─▒yorum" dedi.

'B├Âyle a├ž─▒k bir ├ža─čr─▒┼č─▒m nas─▒l g├Âremez?'

BBC T├╝rk├že'de yer alan habere g├Âre, manken Liz Kennedy, Burberry ve Tisci'ye hitaben yazd─▒─č─▒ mesaj─▒nda ┼č├Âyle dedi:
"(Bu tasar─▒m) ne g├Âz al─▒c─▒ ne de farkl─▒ bir ├žizgiye sahip. Podyuma, boynunda ilmek olan bir mankenin ├ž─▒kar─▒lmas─▒na nas─▒l izin verebilirsiniz? Burberry gibi b├╝y├╝k bir marka b├Âyle a├ž─▒k bir ├ža─čr─▒┼č─▒m─▒ nas─▒l g├Âremez? Tasar─▒m─▒ g├Âr├╝r g├Ârmez, soyunma odas─▒n─▒ terk ettim ├ž├╝nk├╝, ailemde bir intihar─▒n ya┼čand─▒─č─▒ g├╝nlere d├Ând├╝m."

sahibinden.com'dan sat─▒┼č iddialar─▒na yan─▒t!

T├╝rkiye'nin en pop├╝ler al─▒┼č veri┼č sitelerinden olan sahibinden.com'un 4.8 milyar dolara sat─▒laca─č─▒ iddia edilmi┼čti. ┼×irketten, bu iddiaya a├ž─▒klama geldi.
Sahibinden.com'a ─░ngiliz emlak ┼čirketi Marks & Mann talip oldu. ┼×irketin Sahibinden.com'u sat─▒n almak i├žin 4,8 milyar dolar teklif verdi─či iddia edilmi┼čti. Sat─▒┼č iddialar─▒yla ilgili sahibinden.com'dan a├ž─▒klama geldi.

T├╝rkiye'nin en pop├╝ler al─▒┼č veri┼č sitelerinden olan sahibinden.com'un 4.8 milyar dolara sat─▒laca─č─▒ iddia edilmi┼čti. ┼×irketten, bu iddiaya a├ž─▒klama geldi.
─░┼čte, sahibinden.com taraf─▒ndan yap─▒lan a├ž─▒klama:
"Bug├╝n bir ulusal gazetede “4.8 milyar dolara sahibinden site” ba┼čl─▒kl─▒ bir haber yay─▒nlanm─▒┼čt─▒r.
S├Âz konusu haber ger├že─či yans─▒tmamakta olup ┼čirketimizin g├╝ndeminde b├Âyle bir konu bulunmamaktad─▒r.
Kamuoyunun do─čru bilgilendirilmesi ad─▒na sayg─▒lar─▒m─▒zla dikkatinize sunuyoruz.
sahibinden.com"

─░htiya├ž Kredisi Faiz Oranlar─▒ - 20 ┼×ubat 2019




10.000 TL 36 Ay Vade
En ─░yi Teklif
Toplam Maliyet14.739 TL
Faiz Oran─▒%1,89
Ayl─▒k Taksit409 TL
Toplam Maliyet14.930 TL
Faiz Oran─▒%1,94
Ayl─▒k Taksit413 TL
Toplam Maliyet15.071 TL
Faiz Oran─▒%1,99
Ayl─▒k Taksit417 TL
Toplam Maliyet15.019 TL
Faiz Oran─▒%1,99
Ayl─▒k Taksit417 TL
Toplam Maliyet15.668 TL
Faiz Oran─▒%2,20
Ayl─▒k Taksit434 TL
Toplam Maliyet15.898 TL
Faiz Oran─▒%2,28
Ayl─▒k Taksit440 TL
https://www.hesapkurdu.com/ihtiyac-kredisi

Dev T├╝rk ┼čirketi sat─▒l─▒yor! Rekor teklif geldi...

─░ngiliz Marks & Mann’in Sahibinden.com i├žin 4,8 milyar dolar teklif etti─či iddia edildi. G├Âr├╝┼čmeleri devam eden sat─▒┼č i┼člemi ger├žekle┼čirse bu ┼čimdiye kadar yap─▒lan en b├╝y├╝k sat─▒┼č olacak.
T├╝rkiye’nin en b├╝y├╝k e-Ticaret sitelerinden biri olan Sahibinden.com rekor fiyata yabanc─▒lara sat─▒l─▒yor.

─░ngiliz emlak ┼čirketi Marks & Mann, en ├žok emlak aranan site olan Sahibinden i├žin harekete ge├žti. ─░ngiliz firman─▒n 4,8 milyar dolar teklif etti─či iddia edildi.
G├Âr├╝┼čmeleri devam eden sat─▒┼č i┼člemi ger├žekle┼čirse bu ┼čimdiye kadar yap─▒lan en b├╝y├╝k sat─▒┼č olacak. T├╝rkiye’nin en b├╝y├╝k internet sitelerinden Yemeksepeti, 2015 y─▒l─▒nda d├╝nyan─▒n en b├╝y├╝k online yemek sipari┼č platformu Delivery Hero’ya 589 milyon dolara gitmi┼čti. Peak Games, Gram Game’in yapt─▒─č─▒ sat─▒┼člar da d├╝┼č├╝n├╝ld├╝─č├╝nde i┼člem hacmin b├╝y├╝kl├╝─č├╝ daha ├žok ortaya ├ž─▒k─▒yor.
T├╝rkiye gazetesinden ├ľmer Tem├╝r’├╝n haberine g├Âre, T├╝rkiye’nin ilk emlak sitelerinden biri olan Sahibinden.com, 2018 y─▒l─▒nda ayda ortalama 44,3 milyondan fazla kullan─▒c─▒ya hizmet verdi. Platformda toplam ilan g├Âr├╝nt├╝lenme say─▒s─▒ 2018 y─▒l─▒ boyunca 25 milyar─▒ a┼čt─▒ ve kullan─▒c─▒lar birbirine toplamda 220 milyon mesaj g├Ânderdi. 2018’de Sahibinden.com’un mobil uygulamas─▒n─▒n kullan─▒c─▒ say─▒s─▒ bir ├Ânceki y─▒la oranla y├╝zde 26 artt─▒ ve uygulama Apple Store’da 2018’in en fazla indirilen ├╝cretsiz uygulamalar─▒ aras─▒nda yer ald─▒. Sahibinden.com’da 2018 y─▒l─▒ i├žinde yakla┼č─▒k 2 milyon sat─▒l─▒k ev ilan─▒ verildi. En ├žok emlak ilan─▒ veren ┼čehir ─░stanbul olurken onu Ankara ve ─░zmir takip etti.

F─░YATLARI BEL─░RL─░YOR

Sahibinden.com sadece emlakta de─čil otomobil sat─▒┼člar─▒nda da piyasay─▒ domine ediyor. Sahibinden.com’da 2018 Ocak ay─▒ndan itibaren otomobil, kamyonet, kamyon, minib├╝s, otob├╝s ve ├Âzel ama├žl─▒lar olmak ├╝zere toplamda 5,5 milyondan fazla vas─▒ta ilan─▒ verildi.

Herkes merak etti─či soruya yan─▒t: Yapmayaca─č─▒m

Kripto para yat─▒r─▒mlar─▒ yap─▒p yapmayaca─č─▒ merak konusu olan Tesla CEO'su Elon Musk konuyla ilgili sessizli─čini bozdu ve Tesla'n─▒n kripto para i┼čine girmeyece─čini s├Âyledi.
├ľnceki konu┼čmalar─▒nda Bitcoin'den esprili bir ┼čekilde s├Âz eden Musk, "Bitcoin'in yap─▒s─▒ muhte┼čem ancak, Tesla kaynaklar─▒n─▒n kripto para i┼čine sokulmas─▒n─▒n bir yarar─▒ olaca─č─▒na inanm─▒yorum" dedi.
 
ARK Invest'in CEO'su Catherine D. Wood'un sorular─▒n─▒ podcast ├╝zerinden yan─▒tlayan Musk, kripto para madencili─čindeki a┼č─▒r─▒ enerji kullan─▒m─▒na dikkat ├žekti ve ekledi:
 
"Ka─č─▒t para tarihe kar─▒┼č─▒yor ve de─čerlerin transferinde kripto para, ka─č─▒t para kullan─▒m─▒ndan ├žok daha iyi ancak, bunun da olumlu ve olumsuz y├Ânleri var. Bitcoin madencili─čindeki ├žok yo─čun enerji t├╝ketimi de bunlardan biri."
 
KAYNAK: DHA

19 ┼×ubat 2019 Sal─▒

Honda'n─▒n ard─▒ndan Ford da fabrika kapat─▒yor

Brexit belirsizli─či nedeniyle ─░ngiltere'deki fabrikas─▒n─▒ kapatma karar─▒ alan Honda'n─▒n ard─▒ndan ABD'li otomotiv ├╝reticisi Ford Motor da Brezilya'daki bir fabrikas─▒n─▒ kapataca─č─▒n─▒ ve G├╝ney Amerika'da a─č─▒r ticari ara├ž ├╝retimine son verece─čini a├ž─▒klad─▒.
┼×irket daha ├Ânce Avrupa'daki faaliyetlerinde binlerce ki┼činin i┼čini kaybetmesine yol a├žacak de─či┼čiklikler a├ž─▒klam─▒┼čt─▒.
Avrupa'daki yeniden yap─▒lanman─▒n ard─▒ndan analistler ┼čirketin G├╝ney Amerika'da benzer bir ad─▒m ataca─č─▒n─▒ tahmin ediyorlard─▒. Ford CEO'su Jim Hackett ge├žen ay G├╝ney Amerika'daki yeniden yap─▒lanman─▒n ├žok gecikmeyece─čini ifade etmi┼čti.
2 B─░N 700 K─░┼×─░ ├çALI┼×IYOR
Ford Brezilya'da Sao Bernardo do Campo'da bulunan, 1967 y─▒l─▒ndan bu yana ├╝retim yapan yakla┼č─▒k 2,700 ki┼činin ├žal─▒┼čt─▒─č─▒ fabrikas─▒n─▒ kapatacak. Daha ├Ânceleri otomobil ├╝reten fabrikada 2001'den bu yana F-4000 ve F-350 ticari ara├ž modeller ├╝retiliyordu.
BAH─░A EYALET─░NE KAYDIRACAK
Fabrikan─▒n kapanmas─▒ Ford'un Brezilya'da ticari ara├ž yerine otomobillere odaklanaca─č─▒n─▒ ve ├╝retimi Bahia eyaletindeki yeni fabrikas─▒nda s├╝rd├╝rece─čini g├Âsteriyor.
Ford bir yandan ├╝retim, sat─▒┼č ve finansman faaliyetlerini yeniden yap─▒land─▒r─▒rken bir taraftan da Volkswagen ile ├že┼čitli alanlarda i┼čbirli─či m├╝zakereleri y├╝r├╝t├╝yor.
T├ťRK─░YE'DE ├ťRET─░LEB─░L─░R
─░ki ┼čirket ge├žen ay ticari ara├žlar─▒ kapsayan bir i┼čbirli─čini anla┼čmas─▒ yapt─▒. Bu anla┼čma kapsam─▒nda VW ticari vanlar─▒n T├╝rkiye'deki Ford Otosan fabrikas─▒nda yap─▒lmas─▒ olas─▒.
Ford-VW i┼čbirli─či anla┼čmas─▒n─▒n ileride elektrikli ve otonom ara├ž geli┼čtirmeyi de kapsamayacak ┼čekilde geni┼čletilmesi de olas─▒. Yat─▒r─▒c─▒lar m├╝zakerelerinin ne sonu├ž verece─čini yak─▒ndan izliyorlar.
Ford ve Volkswagen ticari ve elektrikli ara├žlar─▒n yan─▒ s─▒ra G├╝ney Amerika gibi geni┼č co─črafyalarda ├╝retim kapasitesini ortak kullanmak konusunda isti┼čare y├╝r├╝teceklerini belirtmi┼člerdi.